Alkoholos májkárosodás diétájaAz alkohol olyan májméreg, melynek lebontása súlyos zavarokat okoz a májsejtekben. Az alkoholos májbetegség kialakulásában szerepet játszó fontos tényezők: az elfogyasztott alkohol mennyisége, a beteg tápláltsága, genetikai és anyagcsere jellemzők. A nők általában érzékenyebbek az alkoholra. Az alkohol okozhatja a máj gyulladását, kialakulhat zsírmáj, vagy előidézhet májzsugorodást.

 

 

 

Az alkoholos italokat rendszeresen fogyasztóknál táplálkozási hiánybetegségek alakulhatnak ki. Az alkohol csökkenti az étvágyat, a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladását okozhatja, és nem ritkán vált ki hasnyálmirigy-gyulladást. A bélnyálkahártya-gyulladás következtében a tápanyagok felszívódása elégtelen, gyakori a hasmenés. Romlik a zsírban oldódó vitaminok, és a B12-vitamin, a kalcium, a vas felszívódása. Zavart szenved az A- és a B12-vitamin tárolása.

Az alkoholbetegség a leggyakoribb oka a B1-vitamin-hiánynak. Ennek magyarázata az elégtelen bevitel, a rossz felszívódás és az alkoholfogyasztás miatti szükségletnövekedés. Az alkoholbetegek közül a legtöbben rendszertelenül étkeznek, táplálkozásuk egyoldalú, az energiabevitel döntő része az alkohol energiatartalmából adódik. Ha az alkohol hasnyálmirigy-gyulladást okoz, a tápanyagok emésztése zavart szenved és nem ritkán cukorbetegség alakul ki.

 

Az alkoholos májkárosodás esetén a leghatékonyabb gyógymód
az alkoholfogyasztás abbahagyása!

Ebben segíthet az ivásról leszoktató programban való részvétel, nélkülözhetetlen a közvetlen környezet támogatása. Ha a beteg abbahagyja az ivást, a májkárosodások egy része rendbe jöhet, és nő a beteg életesélye.

Étrend: a máj működésének javításához kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű étrendre van szükség. A regenerációhoz a jó minőségű fehérjét (esszenciális aminosavakban gazdag) tartalmazó táplálék elengedhetetlen. A vitaminok közül a B1-, B12-vitaminra és folátra igen nagy szükség van. B1-vitaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt (barna kenyerek), a hüvelyesek és az élesztő. A B12-vitamint az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák több-kevesebb mennyiségben; kiemelkedően magas a máj B12-vitamin-tartalma. Kitűnő folátforrás a máj, a leveles zöldségek, különösen a paraj, a gyümölcsök és az élesztő.
A gyakori kis étkezések megkönnyítik az étvágytalan beteg számára a szükséges táplálék elfogyasztását.

Zsírmáj

A zsírmáj kialakulásának leggyakoribb oka az alkoholbetegség, az elhízás, a cukorbetegség és a vegyszerek, valamint a gyógyszerek okozta toxikus hatás. A zsírmáj általában ártalmatlan és spontán visszafejlődhet, ha a kiváltó okot megszüntetjük. Kivételt képez az alkohol hatására kialakuló májkárosodás, mely végül májzsugorhoz vezethet. Kövér betegeknek súlycsökkentés javasolható.

Hasvízkór (hasűri folyadékgyülem)
Leggyakoribb oka a májzsugorodás, különösen az alkoholos eredetű, de nemcsak májbetegség állhat a háttérben, hanem például szívelégtelenség is.
A kezelés fontos eleme az ágynyugalom és a sószegény étrend. A napi nátriumbevitel 2000 mg körül legyen!

Májelégtelenség
Amikor a máj jelentős része elpusztul, működése súlyosan károsodik. A hasüregben folyadékgyülem szaporodik fel, az agy működése romlik, rendszerint sárgaság is fennáll. Orvosi kezelés szükséges!

Forrás: Medimix Háziorvosi Rendelő - Dr.Schröder Zsuzsanna