Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja

A Strathmann GmbH.&Co.KG Képviselete a MÁESZ stratégiaia partnere

Orvosoknak, szakembereknek

Információ orvosoknak, szakembereknek - zárt oldal

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Hasznos információk a prosztata-gondokról

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

Tejcukorérzékenység, laktózintolerancia, teszt...

A prosztata megbetegedései közül az urológust leggyakrabban a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának és a prosztata gyulladásának panaszaival keresik fel. Mindkettő igen komplex tünet-együttes, kezelése körültekintő diagnózist és türelmet igényel orvostól és betegtől egyaránt.

A prosztatitiszt az urológiában néhány éve kismedencei fájdalom szindróma tünet-együttesnek nevezték el, evvel is utalva eredetének, kezelési lehetőségeinek sokrétűségére. Az urológus feladata a bakteriális eredet kizárása vagy igazolása, mely lelet birtokában dönt a terápia nemzetközi ajánlásoknak megfelelő összeállításáról, kombinációk alkalmazásáról.
A beteg számára legkevésbé megterhelő és mellékhatás-mentes terápiát a gyógynövény alapú gyógyszerek jelentik. Több készítmény hatékonyságát nemzetközi gyógyszervizsgálati normák alapján összeállított klinikai vizsgálatok igazolják. Igen fontos, hogy a gyógyszerek standardizált (azonos egységben azonos mennyiségű hatóanyagot tartalmazó) kiszerelésűek, hatásuk megbízható.
A Magyarországon Pollstimol kapszula néven forgalomban lévő rozspollen-kivonatot tartalmazó gyógyszerkészítmény igen hatékony gyulladás gátló, mellékhatás (szemben a nem szteroid gyulladás-gátlókkal) igen ritkán fordul elő. A hatóanyag a prosztataszövetben történő koncentrálódását patológiai vizsgálatok is igazolják. Könnyíti a vizeletürítést és csillapítja a prosztatagyulladás tüneteit.
Nagyon fontos, így fokozottan hangsúlyoznunk kell, hogy a beteg panaszainak pontos megítélése szakorvos feladata, a rendelkezésre álló diagnosztikai eljárásokkal a terápia könnyen meghatározható. Az öngyógyszerelés minden esetben komolyabb, nagyobb veszéllyel járó kórokat is elfedhet, ezért ajánlott ezek orvos általi kizárása.

A kismedencei fájdalomszindrómával kapcsolatos további hiteles információkat talál a www.fajdalomszindroma.hu honlapon.

Prof. dr. Tenke Péter ov.főorvos, Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház urológia